D-H Upgrade: Level 1 of the Patient Pavilion

Patient Pavilion exterior image

The Patient Pavilion is a state-of-the-art facility that will enhance our ability to provide specialty and subspecialty care to the patients in our region.

Scott Slogic, director of the Patient Pavilion activation

When Dartmouth-Hitchcock Medical Center’s (DHMC’s) Patient Pavilion opens in 2023, it will usher in the next phase in the evolution of patient- and family-centered care.

The Patient Pavilion is a 212,000-square-foot, five-story expansion of the DHMC campus. Sixty-four single patient rooms located on Levels 3 and 4 will help address the increasing needs of patients from around the region who require the high-level tertiary and quaternary care provided at DHMC, the state’s only Level 1 Trauma Center. Anticipating the future, an additional 64 patient rooms can be built on levels 2 and 5 when the need arises. But this next step begins with the Patient Pavilion’s well-planned exterior and grounds, convenient parking and the amenities and features located on Level 1.

Patient Pavilion Exterior

Architectural rendering of the entrance to the Patient Pavilion

Patients and families will find the drive up to the Patient Pavilion has been thoughtfully planned. Shortly after turning off Loop Road at the site of DHMC’s former North Entrance, drivers arriving to pick up or drop off a friend or family member will follow a curved road that leads to the Patient Pavilion’s entrance. The road guides vehicles past the expansive windows in the Main Lobby, where those awaiting transportation will be able to see their ride’s arrival. At the entrance doors, a canopy provides protection from the elements, and D-H Security parking officers will be available during peak hours to assist as needed. From the entrance, it is a short drive to the new patient and visitor parking lot with 180 spaces, including 16 accessible spots, or a simple turn to get back on Loop Road to head to another destination.

Patient Pavilion Interior Lobby

Architectural rendering of the Main Lobby in the Patient Pavilion

Careful planning has also gone into the Patient Pavilion’s Main Lobby, where a large reception desk is positioned to welcome all who enter. A nearby Security office will give officers a place to complete reports and attend to administrative duties, says D-H Director of Security Rich Mello. “The Security office supports our presence at the Patient Pavilion’s entrance, and will make our team accessible to our inpatient units and the Patient Pavilion in particular.”

Patient Pavilion Interior Hallway

Architectural rendering of the Main Lobby and connecting hallway

Just past the reception desk is a private admitting office, where patients may meet with members of the admitting or financial services team. The lobby’s public seating area leads to a bank of elevators that will serve the Patient Pavilion and a Discharge Lounge, where discharged patients may await transportation. “The Patient Pavilion will become the primary discharge location for the majority of our hospitalized patients,” says Heidi Petrin, Mobility Technician Supervisor.

Around the corner of the Main Lobby, a curved hallway connects the Patient Pavilion to the existing inpatient care units. Along the hallway, visitors will find public restrooms, a lactation room for breastfeeding or pumping, and space for a commercial food vendor. “We are excited about the potential for a small commercial food or beverage vendor and are actively exploring options,” says Scott Slogic, director of the Patient Pavilion activation.

Patient Pavilion Chapel Entrance

Architectural rendering of the connecting hallway and entrance to the Chapel

Midway through the connecting hallway is the entrance to the new Chapel. “Our Chapel is a place for everybody – patients, family members and staff – to visit and pause for rest, reflection and renewal,” says Frank Mächt, Director of Chaplaincy.

“The Chapel is always open and people of all faith traditions, philosophies and spiritual practices are welcomed. The regular set up will allow a peaceful focus on a small garden outside the large windows. The space is flexible and can be arranged to accommodate various services and rituals such as Roman Catholic mass, meditation sessions lead by a Buddhist chaplain, or Jummah, the Friday afternoon prayer attended by our Muslim visitors and employees.”

Interior Chapel

Architectural rendering of the Chapel

“Primarily, the chapel is designed to invite anybody to sit still and reflect on their experience at our hospital, whether it is a patient worried about their illness, a family member praying for a loved one, or a staff member needing a break from the regular demands of caring compassionately for others,” says Mächt.


Interior Stairway

Architectural rendering of the staircase

Just past the Chapel, a new stairway is located where the Patient Pavilion connects to the existing building. The existing elevators that serve the existing inpatient units in the East and West towers are nearby.

Employees will also benefit from the Patient Pavilion’s use of space. In addition to office space for Security and Admitting, Level 1 includes two generous conference rooms, an employee kitchenette and will be home to the Nursing Education Center.

“Our team of nurse educators is responsible for nursing’s onboarding and orientation programs, initial and ongoing competency assessment and professional development throughout our nurses’ career journey at D-H,” says Cheryl Abbott, MSN, RN, CNRN, Director of Nursing Practice and Education. “We are very excited to have office space to accommodate the majority of our team including two training rooms, which we will put to very good use.”

“The Patient Pavilion is a state-of-the-art facility that will enhance our ability to provide specialty and subspecialty care to the patients in our region,” says Slogic. “The amenities and features on Level 1 will support our patient- and family-centered care, not only for the Patient Pavilion, but for the entire medical center facility as well.”

Aerial View

Architectural rendering of an aerial view of the Patient Pavilion